Cultura orasului Craiova este foarte dezvoltata, avand in vedere multitudinea de obiective turistice de natura religioasa si educativa. Craiova, in limba germana numita Krajowa, mai ales intre anii 1718 – 1939, este resedinta judetului Dolj si mai poarta si supranumele de capitala a Olteniei. Cultura orasului este cu atat mai dezvoltata cu cat are si foarte multe constructii vechi, printre care case, biserici, palate boieresti sau si alte constructii de ordin laic. Astfel cele mai importante manastiri, biserici, locuri de cult sunt:
Una dintre cele mai importante cladiri ale orasului Craiova este cu siguranta Biserica Madona Dudu, ea fiind catedrala Maicii Domnului, care constituie un loc perfect pentru pelerinaj. A fost ridicata intre anii 1750 si 1756, iar in anul 1844 a fost refacuta, avand in vedere ca puternicul cutremur din 1831 a fost cu adevarat un dezastru pentru cladire. Pictura bisericii ii apartine lui Gheorghe Tatarescu si a fost astfel numita datorita prezentei icoanei facatoare de minuni, conform careia, asa cum relateaza si legendele, a fost gasita in interiorul unui dud, iar in locul aceluia a fost in cele din urma construit altarul.
Una dintre cele mai vechi constructii care intregeste cultura orasului Craiova este Manastirea Cosuna – Bucovatul Vechi. Aceasta se inscrie in categoria constructiilor de ordin religios – monumental din Tara Romaneasca si conform atestarilor, ea a fost construita in anul 1483, iar pentru constructia sa au fost folosite caramida si piatra din castrul roman Pelendava.
Biserica Jitianu, reprezinta o ctitorire a lui Serban Voda si este la fel de importanta, avand in vedere ca este destul de veche, desi a cunoscut restaurari consecutive in anii 1717, 1852, 1910, 1926 si finalmente in 1958. In prezent in interiorul sau sunt gazduite si o serie de colectii de odoare din arta medievala din Oltenia.
Biserica Sfantul Ilie este de asemenea parte din cultura Olteniei, ea fiind construita in anul 1720 de catre vornicul Ilie Otetelesanu si de catre marii negustori ai orasului, fiind apoi zugravita de pictorul Lecca Constantin, in perioada 1840 – 1841.
Alte biserici importante mai sunt si Biserica Tuturor Sfintilor, Biserica Mantuleasa, Biserica Sfantu Gheorghe Vechi, Biserica Sfantul Nicolae, Biserica Evanghelica.
Una dintre constructiile vechi, ce ocupa un rol la fel de important este si Catedrala Sfantului Dumitru, acesta fiind si protectorul orasului Craiova. Pe aceasta apare chiar si blazonul orasului, ea fiind construita pe locul unei biserici mai vechi, ce a fost ctitorita de catre boierii Craiovesti, la sfarsit de secol XV. Picturile sale interioare au fost facute intre anii 1907 si 1933, fosta Biserica Domneasca devenind ortodoxa in anul 1940.
Printre constructiile laice ce reprezinta cu fast cultura orasului Craiova, se numara si fantanile vechi, printre care: Fantana Jianului, Fantana Popova, numita si Fantana Basarabestilor si Fantana Purcarului. Insa cea mai veche constructie laica este Casa Baniei, ea datand din anul 1699, fiind refacuta de catre Constantin Brancoveanu si cladita pe doua nivele. Tot aici se aduna si divanul Craiovei.